Wat ik soms lastig vind aan Reikibeoefening is het ongemak dat veel mensen ervaren, omdat we niet goed begrijpen wat Reiki nu precies is. We kunnen allerlei effecten ervaren na Reikibeoefening, maar komt dit dan ook door Reiki? Ik wil met deze blogs laten zien dat er wel degelijk wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan en wat we hiervan kunnen leren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft tot op heden nog geen antwoord kunnen brengen op de vraag wat het onderliggende mechanisme van Reikibeoefening kan verklaren. Wel is er steeds meer bekend over hoe wij, onze lichamen, onze systemen reageren op Reikibeoefening. Een belangrijke studie die hier meer inzicht in geeft, is: Effecten van Reiki op autonome activiteit vroeg na acuut coronair syndroom.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Yale Medical School in Amerika. De onderzoekers vergeleken het effect van verschillende interventies (zonder gebruik te maken van medicijnen en zonder iets in het lichaam te brengen) om patiënten te helpen sneller te herstellen van een hartaanval.

In dit onderzoek werden mensen die net een hartaanval hadden gekregen gevolgd. Deze groep werd in 3 subgroepen verdeeld.

  • 1 groep kreeg een Reikibehandeling van 20 min. aangeboden
  • 1 groep kreeg langzame, meditatieve, klassieke muziek aangeboden
  • 1 groep kreeg alleen rust aangeboden

Voorafgaand aan deze interventies beoordeelden alle mensen hun eigen emotionele toestand en werd hun hartritmevariabiliteit (HRV)* gemeten. Na afloop van de interventie werden hun emotionele toestand en hartritmevariabiliteit opnieuw beoordeeld.

Wat bleek? Alle hartpatiënten die een Reikibehandeling hadden gekregen, hadden een verbeterde HRV, te vergelijken met wanneer ze bètablokkers hadden gebruikt. En er was een verbetering te zien in hun stemming. Dus ze voelden zich beter én hadden een betere uitgangspositie voor herstel, in vergelijking met de muziek- en de rustgroep.

Daarnaast liet de studie zien dat het goed mogelijk is om in een omgeving van acute zorg Reikibehandelingen aan te bieden. En dat is van belang, want lang niet alle interventies die nuttig kunnen zijn, zijn direct geschikt voor een zorgomgeving. Geen van de deelnemers aan het onderzoek had last van bijwerkingen door de Reikibehandelingen.

Dit is natuurlijk goed nieuws, omdat het kan helpen de drempel te verlagen om Reikibeoefening in medische omgevingen te brengen. Op deze manier kan het ondersteunen van ons herstelvermogen meer onderdeel worden van medische zorg. Tegelijkertijd roept het onderzoek ook veel nieuwe vragen op. Hoe lang blijft het effect van de Reikibehandeling merkbaar?  Wat is het effect van meerdere Reikibehandelingen? Dit is een mooi begin, maar meer onderzoek is nodig. Wordt vervolgd dus.

Zou je ook wel eens willen ervaren wat Reikibeoefening voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, boek een sessie, of schrijf je in voor een Reikicursus. Meer info nodig?

 

 

* Onze hartritmevariabiliteit is een belangrijke indicator voor hoe het met onze veerkracht en herstelvermogen is gesteld. In de dagen na een hartaanval wordt de HRV dan ook goed in de gaten gehouden door het medisch personeel.