De moeder van Fleur* neemt contact met me op. Fleur, bijna 18 jaar oud, heeft sinds de 1e lockdown in de covid-crisis veel last van somberheid, komt moeilijk uit bed ’s ochtends en heeft heel weinig energie. Na een lange wachtlijst is ze inmiddels gestart met haar behandeling binnen de (Jeugd-)GGZ.

Of reikisessies Fleur misschien kunnen helpen met haar energieprobleem? Ik adviseer Fleur een reiki-4-daagse; 4 reikisessies op (liefst) aaneengesloten dagen. Dit spreken we af. Na een korte intake en kennismaking neemt Fleur plaats op de behandeltafel en krijgt een volledige reikisessie. We spreken bijna niet; Fleur ondergaat en ervaart. Na afloop zegt ze: ‘Ik voel me voor het eerst in lange tijd weer een beetje rustig’.

De volgende dag, voorafgaand aan de 2e sessie geeft Fleur aan gemakkelijker op de kunnen staan die ochtend. Haar moeder is verrast en ontroerd en geeft aan: ‘Ze praatte gewoon met ons vanmorgen en lachte zelfs!’.

De reikisessies vinden voornamelijk plaats in stilte, soms met en soms zonder muziek. Voor en na de sessie spreken we kort over ervaringen en eventuele vragen. Ook na de volgende reikisessies voelt Fleur zich kalmer. Ze komt ’s ochtends veel gemakkelijker uit bed, heeft zin om leuke dingen te doen en komt meer in actie. Ze voelt zich lichter. Ik zie haar opbloeien door de dagen heen. Haar ogen stralen weer.

Zijn Fleurs problemen opgelost? Nee. Maar ze voelt zich beter en heeft meer energie om hier aan te werken. Heel waardevol. Het is van belang dat Fleur haar energielekken (bijv. overmatig denken en piekeren) leert herkennen en hier mee om leert gaan. Hier werkt ze in haar therapie aan.

Reiki is levensenergie; de energie van het leven. Wanneer deze energie in Fleur weer meer kan stromen, gaat het in haar leven ook weer meer stromen. En, niet minder belangrijk, dan voelt ze zich dus beter. We spreken af dat Fleur contact opneemt, wanneer ze weer behoefte heeft aan een reikisessie. Ook kan Fleur overwegen om zelf reiki te leren, zodat ze zichzelf dagelijks reiki kan geven en zo meer eigen regie kan nemen in het op peil houden van haar energie.

Reikibehandelingen maken dat je je lichter voelt, lichtpuntjes ziet. In een periode dat het leven je zwaar valt, kan dat zo’n verschil maken! Ervaar jij ook veel zwaarte en/of somberheid in je leven of ken je iemand die dat doet? Denk ook eens aan reiki; eenvoudig, zonder bijwerkingen en ondersteunend bij alle levensprocessen.

Ik ben dankbaar dat reiki bestaat en voor het werk dat ik mag doen. Dit soort berichten in de krant laten zien hoe nodig dit is. Fleur is zeker niet de enige jongere die het moeilijk heeft (gehad) in de afgelopen periode. Ook zal ze zeker niet de laatste zijn. Gezien de druk op de zorg kan reiki, naast andere complementaire methoden, een belangrijke, ondersteunende en aanvullende rol spelen. Heb je vragen of behoefte aan contact? Je bent welkom.

*Omwille van privacy is Fleur niet de echte naam van mijn cliënt